







Ülkemizde yabancı ot ilaçlarının (herbisitlerin) bilinçiz kullanılması sonucu ekonomik kaybımız çok büyüktür.Yabancı ot ilaçlarının düzgün ve gerçek dozunda kullanmak gereklidir.
Herbisitin hangi otları öldürdüğü,ürüne verdiği stres(zarar),toprak ta kalıcılık süresi dikkate alınmalıdır.Kurak ve Kırsal bölgelerde bu bilgi,tespit çok önemlidir.
İkinci ürün ekimi yapılacak kurak bölgeler bu tespiti, uyarıyı dikkkate almak zorunda. Üretici hangi yabancı ot ilacı, hangi şartlarda hangi ,durumlarda kullanılması gerekir bilmelidir.Her ilacın etkisi bölge bölge, iklim iklim değişir.
Nohut ekimi yapacak üretici bu iki tespiti çok iyi bilmeli ve araştırmalıdır. Toprak da kalma süresi ve ikinci ürün ekip, ekmeyeceği...
Şu tespiti iyi yapalım.Nohut bitkisinin doğrudan bir yabancı ot ilacı yoktur.Kullanılan çıkış öncesi ve çıkış sonrası ilaçlar nohut için geliştirilen ot ilaçları degildir.İşte bu yüzden nohut veriminiz bazen az bazen çok olur.Nohutlarınızın kısır ve hastalanmasına da yol açarlar.
.....Nohut da kulllandığınız çıkış önecesi yabancı ot ilaçları nohut tan sonra ekeceginiz hubat veya diğer ürünlerde de verim düşüklüğü yapar...
.....Arpa ve Buğday larınızda kullandığınız yabancı ot ilaçlarıda nohut larınızda verim düşüklüğü yapar buda keskin bir bilgidir.....
.....Nohuta çıkış sonrası kullandığınız(yeşilken) ot ilacıda nohutlarınızda hastalıkların başlamasına neden olur...
Bilinçli ilaç kullanmak hem Ülke ekonomisine hem İnsan sağlığına hemde siz Üreticilere kazandırır.
Birçok ot ilaçları topragınızda 2 ile 5 yıl süreyle kalır yıkanması zordur.Nohutda kulllandığınız ot ilaçlarında bu çok fazladır.
IMAZETHAPYR etkenli ilaçlar ,%10 Chlorsulfuron,gibi
İlaç firmaları uyarı ve ikazları açıklama kısmında yayınlarlar
Örnek olarak : FİTOTOKSİTESİ: Münavebe bitkilerinde özellikle Brassica türleri ve şeker pancarında fitotoksik olabilir. Tavsiye edildiği bitkilere, tavsiye edildiği şekilde kullanıldığında fitotoksik değildir.
Bu uyarılara bakınız,dikkatlice okuyunuz ve sorun.
mrb ben hacıbektaştan bir esnaf olarak bir nohut ekicisi olarak bir kaçgüne kadar nohut ekimi yapılacak bana sırasıla (bizim imkanlarımız dahilinde )ekimden hasata kadar tohuma kullanılan mantar ilacından ot ilacından taban gübresi kullanılacaksa hangi gübre kullanılmalı konuyla ilgili bilgi verirseniz sevinirim saygılarımla alper tunçbilek 0532 655 47 85 mail:alper-50@hotmail.com
YanıtlaSilBayer ve Hektaş markalarının tohum için toz fungusit(mantar) ilacını alınız.Üzerinde kullanma talimatına uyun yeter.
YanıtlaSiltarlanızda organik madde %2,5 dan fazla ise merlin fleks (bayer) kullanın..Bir kutusunu 18-25 metre kareye bol su ile ekimden hemen sonra veya 7 gün içinde at.
Nohutlar çıktıktan sonra ilaç kullancaksan yine bayer veya hektaşın ot ilacı vardır.Bunlarıda bol su ile ve erken veya geç saat de at.Bir kutusnu (1 litre) 18-25 bin metre kareye at.Combili gübre ve fungusuit mantar ilaçları ile at.Oranlarını dekara 100 gr at..
Ekim öncesi ve sonrasında kullanacağımız ilaçlar belirtilmemiş sade bir dille açıklama yapabilirmisiniz
YanıtlaSilsayın arkadaş bu ilaçları sizler biliyorsunuz bizim buraya isim olarak yazmamız sorun.Yasal değil.
SilEkim öncesi ve sonrası için ilaçlar belirtilmemiş
YanıtlaSilBura da bu ilaçların ismini veremeyiz.Yasak ve yasal değil.
Sil