Türkiye de ilk Kışlık Nohut Çeşidi Denemesi




                Sayın arkadaşlar  kışlık nohut  diye bir şey yok.Yeşil aksam olarak eksi derecelerde (-10-17) derecelerde  ölmeden yetişir.

Ama verim vermesi için  sıcaklık ve gün ışığı ve gece gündüz sıcaklık farkı önemlidir.İşte bu yüzden  erken veye kış ekimi iyi düşünülmelidir.

 Kış koşullarında karasal iklimin yani İç Anadolu,Doğu Anadolu,Egenin iç kesimleri,Karadeniz bölgesi,Marmara bölgesinin  Tamamına yakınında hüküm süren  Kış Mevsimine dayanıklı  bir Kışlık Nohut yoktur.

        Eksi(-) derecelerin  10-15-20  derece olduğu bir Soğuk da Don da  Nohudun yetişmesi mümkün değil.

Ancak erken  ekim şartlarında aralık, Ocak, Şubat  aylarında ekilebilir ancak  Toprağın Don olması,hava sıcaklığının çok düşük  olarak seyretmesi  tohumun çimlenmesini  geciktirir.

Bazı durumlarda tohumun şişerek çürümesine neden olur.

Çok erken nohut ekmenin şuan ki iklime göre  bizlere bir  getirisi yoktur.ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerde  erken ekim uygundur.Olmalıdır.

     Akdeniz de  Ege sahilin de,  Güney Doğu Anadolu da  erken ekilen ve kışlık diye halk dilinde tabir edilen nohut ve çeşitleri  İç Anadolu da  ve diğer soğuk bölgelerde  kışlık olarak erken ekilmez ...

    Sayın arkadaşlar bu resimde görülen çeşit tarlada şartlarında denendi ,yetiştirildi. Saksıda  resim  görsel bir deneyin aşaması.Saksıda kışlık nohut  denemesinin   yapılması  sizleri yanıltmasın.

   Burada sıfırın altında (  -10 -15 de  )  nohut yetiştirmek değil   amacımız Şubat -Mart-Nisan- Mayıs  soğuklarında  iklimin yağışlı ve serin geçtiği ilkbahar  erken  donlarından  sıcaklığın ani düştüğü,hatta  ilkbaharda ki  kar yağışından  gece ve gündüz sıcaklık farkından  nohudun kendisinin ve çiçeğinin zarar görmeden  yetişmesi ve dayanmasıdır.

         Nohut bitkisi  gece sıcaklığı  +5 ve +7  dercenin altında  gelişmesi ve çiçeklenmesi döl tutması durur.Bu tüm baklagilerde geçerlidir.Tüm bitkiler de  sistem bu düşük sıcaklık da tüm faliyetler azalır ve durur.

 Nohutun bitkisinin çiçekleneme ve döl tutma sıcaklığı +17-18 ve +26-28   derecedir. Verimin en yüksek aşaması bu sıcaklıkta oluşur.

Gündüz  sıcaklığı  örnek 32 derece  gece sıcaklığı  15 derce ise  yüksek verim  alamayız..Birçok çiçek de dökülme  olacaktır.

            Amacımız bu sıkıntılara bir  çare  bulabilirmiyiz.Bulursak ne  mutlu bize

2017 hasat döneminde  kurak ve soğukla imtihanı güzeldi.2018 de de nasip olursa başarılı olursa deneme ve tutarsa  inşallah  çok faydalı olacaktır.



































6 yorum:

  1. Bu çalışma yanlış zamanda yapılmış gibi geliyor! Nohutun genel çiçeklenme döneminde bu denemeyi yapıp, düşük sıcaklıkta çiçeklenme ve bakla bağlayabilen hatları seçsen daha doğru olacaktır.
    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman yanlış ama ben başka bir üründe denemek için bu zamanı seçtik.Zaman yok çok kısıtlı.zamanında bilgi ve destek gelmiyor.Sıkıntı çok aslında.

      Sil
  2. Amacımız nisan mayıs aylarında haziran başlarında içanadoluda nohutların çiçek açma aşamasında veya çiçekte çiçeklerin düşük soğuklarda veya 0(sıfır derece) ve yakın derecelerde veya -1 gibi -2 derecelerde bitkinin zarar görmemesi deney bu başarırsak ne mutlu.Veye birilerine ilham olur da ileri sevide bir çeşit veya ürün geliştirilirse ne mutlu bize...

    Çalışmalarımızda şartlarımız çok kısıtlı birçok destek ve bilgiden yararlamıyoruz.Bireysel çabalarla bu kadar.
    Buradaki bilgi köylü ve üretici kardeşlerimize bir faydası olur amacıyla, çiftçi kardeşlerimiz içindir.Faydalı olur inşallah.

    Bazı arkadaşlar ön yargılı olsa da bu çalışmalarda..Eksik yanımız varsa tamamlayıcı bilgileri sunsalar katkı verseler daha iyi olur...ben bu kadar yapabildim...S,izler daha ileriye götürün köylü ve ülkemiz kazansın..

    YanıtlaSil
  3. Çok Çok Teşekkürler. Emeğinize Sağlık. Çok Başarılar Dikerim. Saygılarımla Namık Ertürk

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık çok güzel, o yetiştirdiğiniz eker saksıda ortalama ne kadar nohut çıkar

    YanıtlaSil