Sayın arkadaşlar bilgiler tohum tescil eden kuruluşlara ait tir. Ancak hastalık ve kışlık ekim,kışlık nohut,kışlık çeşit gibi açıklamalara kulak asmayın... Verim gibi konularda sizleri heyecanlandırmasın,hastalık konusu önemlidir...Yani kısaca buradaki bilgiler her bölgede,her iklimde arazi yapısında ,ekim yönteminde farklılık gösterir...Bunlara dikkat ediniz..Ekeceğiniz çeşitler de sanayi ve ekonomik özelliklerine dikkat edin..sektörün ihtiyacı olan çeşitleri ekin.Birbirinize tohum,tohum satıp kazanmayı değil ekonomiye önem verinki ithal nohut girmesin ülkeye...
Azkan,İnci,yaşa 05,Işık 05,Uzunlu 99,Akçin 91,Hisar,sarı 98,Çağatay,Sezenbey,Zuhal,Gökçe,Ankara kırmızısı,Ankara ve genel İspanyol çeşitleri,Hasan bey,Seçkin,Diyar 95,İlc482, İlc 95,İlc195,Arda,Romaya cinci(kayseri bölgesi ne has) bunların tüm özelliklerini biliyoruz...yani şifresini biliyoruz..
ithal çeşitlerden Kanada,Şili,Arjantin,Meksika,Hindistan,Etopya,Rusya,Ukrayna bunlarıda biliyoruz...
ARAS
( Kışlık Nohut )
ÖZELLİKLERİ
Islah Edildiği Kuruluş: Olgunlar Tur. Tarım. Enerji. Üret. Tic. Paz. Ltd. Şti / ADIYAMAN
Tescil Yılı:2018
Morfolojik Özellikleri:Bitki boyu 45-65 cm, dik gelişen, makineli tarıma uygun, açık bej tohum renginde, koçbaşı tohum şeklindedir. Yaprakları diğer çeşitlere göre daha açık renklidir. İlk bakla yüksekliği 25-39 cm. dir.
Tane Özellikleri: Taneleri açık renkli olan iri taneli bir çeşittir.
100 dene ağılığı 47–56 gramdır.
Tarımsal Özellikleri: Güneydoğu Anadolu bölgesinde kışlık ve diğer 700 rakımın üstündeki bölgelerde Yazlık bir çeşittir. Erken ekimlerde soğuğa dayanıklı değildir. Özellikle Karadeniz geçit ve iç kesimlerinde kolaylıkla yetiştirilebilir. Diğer çeşitlere göre daha erkencidir. Dekara 12-14 kg tohum hesabıyla ekim yapılmalıdır. Kuvvetli topraklarda fazla dallanır. Bitkide ortalama 20-40 arasında bakla oluşturmaktadır. Yüksek verimlidir. ortalama 240 kg dekar-dır. Uygun ve sulu şartlarda dekara 450 kg ürün alabilir.
Hastalık Durumu: Solgunluk hastalığına dayanması iyi olup Antraknoz hastalığına da bölgede dayanıklıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Nohut üretimi yapılan tüm bölgeler.

ARDA
( Kışlık Nohut)
ÖZELLİKLERİ
Islah Edildiği Kuruluş: Gap uluslararası tarımsal araştırma eğitim merkezi – DİYARBAKIR
Tescil Yılı:2013
Sap ve Yaprak Özellikleri:Sap 64-85 cm dik saplı, az tüylü yapraklar bileşik 16-25 dal iri. Yaprak birleşme yerinde çıkan tek çiçek, çiçek rengi pembe mor renkli, meyvede dane sayısı 1-7 dir.
Tane Özellikleri: krem renkli olup koçbaşı büyüklüğündedir. 100 dene ağılığı 34,1-40,7 gramdır.
Tarımsal Özellikleri: Kışa dayanıklı olup, Kurağa da dayanıklıdır. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde aralıkta da ekilebilir. Yatmaya dayanıklı olduğundan biçerdöverle hasat edilir. Su ve gübreye reaksiyonu çok iyidir. Verim düzeyiiklim ve toprak yapısına göre değişmeklepotansiyeli yüksektir. Verimliliği sulanabilir alanlarda 250-350 kg/da arasındadır. Dene dökmesi hiç yoktur.Hastalık Durumu: Solgunluk ve Antraknoz hastalığına da bölgede toleranslıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Nohut üretimi yapılan tüm bölgeler.
NOHUT |
• AZKAN |
ÇEŞİT ÖZELLİKLERİ ;
- Tescil Yılı : 2009
- Islahçı kuruluş : Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü
- Islah Metodu : Seleksiyon
- Morfolojik Özellikleri:
- Gelişme Şekli : Dik
- Bitki Boyu : 35-80 cm
- İlk Bakla Yüksekliği :19-41 cm
- Çiçek rengi : Beyaz
- Meyvede tane sayısı :1-2
- Bitkide Bakla sayısı :20-85
- Tane Tipi : Koçbaşı
- Tane rengi : Bej
- 100 tane ağ. : 42,5-49,9g.
- Tarımsal Özellikleri:
- Hasat olum süresi : 100-121 gün
- Bakla açılma : Yok
- Harman Olma Kabiliyeti : Çok iyi
- Verim : Tescil denemelerindeki Ortalama verimi 161,7kg/da ,En yüksek verimi 281,1 kg/da dır.
- Kalite Özellikleri:
- Pişme Durumu : Çok iyi
- Protein Oranı : % 23,4-25,3
- Su alma indeksi(%) : 1,03
- Şişme indeksi(%) : 2,30
- Elek değerleri(%) : 9 mm’lik elekte 34, 8 mm’lik elekte 50, 7 mm’lik elekte 16
- Hastalık ve Zararlıları:
- Antraknoz hastalığına dayanıklı, kök ve solgunluk hastalıklarına toleranslı.
- Önerildiği Alanlar:
- Nohut tarımı yapılan tüm bölgelere önerilmektedir.
|
|
|
|
• SARI 98 |
ÇEŞİT ÖZELLİKLERİ ;
- Tescil Yılı : 1998
- Islahçı kuruluş : Ege tarımsal araştırma enstitüsü
- Islah Metodu : Seleksiyon
- Morfolojik Özellikleri:
- Gelişme Şekli : Dik
- Bitki Boyu : 40-55 cm
- Bitki Sapı tüylüğü : Tüysüz
- Çiçek durumu : Tek çiçek
- Çiçek Rengi : Beyaz
- Meyve tane sayısı : 1
- Tane Tipi ve iriliği : iri
- Tane rengi : Bej
- 100 tane ağ. : 51 g.
- Tarımsal Özellikleri:
- Hasat olum süresi : Orta erkenci
- Dene dökme : Yok
- Harman Olma Kabiliyeti : iyi
- Verim : iyi.
- Hastalık ve Zararlıları:
- Solgunluk hastalığına ve pasa doğal koşullarda dayanıklı.
- Yaprak bitlerine doğal koğullarda dayanıklı
- Antraknoza dayanıklı.( tarekse göre dayanıklı.. Kesinlikle yanlış bir bilgidir.Tüm hastalıklardan çok etkilenir..Leblebiliktir. Orjinal hali şuan ülkemizde yok...Tarımsal araştırmanın çalışması lazım tescil eden bölgenin..
|
|
|
|
• AKSU |
ÇEŞİT ÖZELLİKLERİ ;
- Tescil Yılı : 2009
- Islahçı kuruluş : Doğu akdeniz geçit kuşağı tarımsal araştırma enstitüsü
- Morfolojik Özellikleri:
- Tane Tipi : Koçbaşı
- Bitki Gelişme Şekli : Yarı dik
- Bitkide Dallanma Yoğunluğu : Kuvvetli
- Gövdede Antosiyon Varlığı : Yok
- Çiçek Rengi : Beyaz
- Bakla Büyüklüğü : Orta
- Baklada Tohum Sayısı : 1-2
- Tohum Rengi : Bej
- Yaprak Tipi : Basit
- Tarımsal Özellikleri:
- Tane Verimi : 230-300 kg/da (kışlık ekimde)
- 100 Tane Ağırlığı : 43-48 g
- Bitki Boyu : 50-60 cm
- İlk Bakla Yüksekliği : 28-34 cm
- Çiçeklenme Zamanı : Orta erkenci (68 gün)
- Olgunlaşma Zamanı : Orta (109 gün)
- Kurağa Dayanıklılık : İyi
- Soğuğa Dayanıklılık : Orta
- Kalite Özellikleri:
- Elek Ortalaması : 8,1 mm
- Su Alma İndeksi (%) : 0,79
- Şişme İndeksi (%) : 2,05
- Pişme Süresi : 69 dk
- Soğuğa Dayanıklılık : Orta
- Hastalıklara Dayanıklılık:
- Antraknoz hastalığına toleranslı.
- Solgunluk hastalığına toleranslı.
- Tavsiye Edildiği Bölgeler:
- Özellikle kışlık ekim yapılan bölgeler ve geçit bölgeleri için tavsiye edilmektedir.
ARAS
( Kışlık Nohut )
ÖZELLİKLERİ
Islah Edildiği Kuruluş: Olgunlar Tur. Tarım. Enerji. Üret. Tic. Paz. Ltd. Şti / ADIYAMAN
Tescil Yılı:2018
Morfolojik Özellikleri:Bitki boyu 45-65 cm, dik gelişen, makineli tarıma uygun, açık bej tohum renginde, koçbaşı tohum şeklindedir. Yaprakları diğer çeşitlere göre daha açık renklidir. İlk bakla yüksekliği 25-39 cm. dir.
Tane Özellikleri: Taneleri açık renkli olan iri taneli bir çeşittir.
100 dene ağılığı 47–56 gramdır.
Tarımsal Özellikleri: Güneydoğu Anadolu bölgesinde kışlık ve diğer 700 rakımın üstündeki bölgelerde Yazlık bir çeşittir. Erken ekimlerde soğuğa dayanıklı değildir. Özellikle Karadeniz geçit ve iç kesimlerinde kolaylıkla yetiştirilebilir. Diğer çeşitlere göre daha erkencidir. Dekara 12-14 kg tohum hesabıyla ekim yapılmalıdır. Kuvvetli topraklarda fazla dallanır. Bitkide ortalama 20-40 arasında bakla oluşturmaktadır. Yüksek verimlidir. ortalama 240 kg dekar-dır. Uygun ve sulu şartlarda dekara 450 kg ürün alabilir.
Hastalık Durumu: Solgunluk hastalığına dayanması iyi olup Antraknoz hastalığına da bölgede dayanıklıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Nohut üretimi yapılan tüm bölgeler.
ASLANBEY
Güney Geçit Bölgesi Nohut Islah Araştırmaları kapsamında geliştirilen "ASLANBEY" nohut çeşidimiz iki yıl süren tescil denemeleri neticesinde, 12 Nisan 2016 tarihinde Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü tarafından tescil edilmiştir.
Aslanbey nohut çeşidimiz melezleme ıslahı ile elde edilmiş, iri taneli (8,5 mm), atraknoz ve solgunluk hastalığına toleranslı bir çeşit olup kışlık ekimde 240-320 kg/da verim alınabilmektedir. Özellikle kışlık ekim yapılan bölgeler ve geçit bölgeleri için tavsiye edilmektedir.
Çeşide ait diğer özellikler ise şu şekildedir;
MORFOLOJİK ÖZELLİKLER:
1. Tane Tipi : Koçbaşı
2. Bitki Gelişme Şekli : Yarı dik
3. Bitkide Dallanma Yoğunluğu : Kuvvetli
4. Gövdede Antosiyon Varlığı : Var
5. Çiçek Rengi : Beyaz
6. Bakla Büyüklüğü : İri
7. Baklada Tohum Sayısı : 1-2
8. Tohum Rengi : Açık krem
9. Tohum Şekli : Köşeli, az pürüzlü
10. Yaprak Tipi : Basit
11. Yaprak Yeşil Renk Yoğ.: Açık
TARIMSAL ÖZELLİKLER:
1. Tane Verimi : 240-320 kg/da (kışlık ekimde)
2. 100 Tane Ağırlığı : 47-51 g
3. Bitki Boyu : 50-73 cm
4. İlk Bakla Yüksekliği : 32-44 cm
5. Çiçeklenme Zamanı : Orta erkenci (ort. 78 gün)
6. Olgunlaşma Zamanı : Orta (ort. 124 gün)
7. Kurağa Dayanıklılık : İyi
8. Soğuğa Dayanıklılık : Orta
KALİTE ÖZELLİKLERİ:
1. Elek Ortalaması : 8,5 mm (iri taneli)
2. Su Alma İndeksi (%) : 1,18 (çok iyi)
3. Şişme İndeksi (%) : 2,56 (çok iyi)
4. Pişme Süresi : 50 dk
HASTALIKLARA DAYANIKLILIK:
1. Antraknoz hastalığına toleranslı.
2. Solgunluk hastalığına toleranslı.
TAVSİYE EDİLDİĞİ BÖLGELER:
Özellikle kışlık ekim yapılan bölgeler ve geçit bölgeleri için tavsiye edilmektedir.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tescil Yılı :1999
Çeşit Sahibi Kuruluş : Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü
Morfolojik Özellikleri : Bitki boyu 45-50 cm, dik gelişme tabiatında, bitkide dal sayısı 2-3 adet
Tarımsal Özellikleri : Olgunlaşma gün sayısı 100-110 gün, kurağa ve yatmaya dayanıklı, tane dökme problemi yok, makinalı hasada uygun
Verim Özellikleri : Verimi 150-175 kg/da
Teknolojik Özellikleri : Taneleri krem renginde koç başı tipinde,100 tane 50-51 g, elek analizinde % 38.8 'i 9 mm, % 42.5 'i 8 mm ve % 17.3'ü 7 mm elek üzerinde kalmıştır. Yaş pişme süresi 75 dakika
Hastalık ve Zararlı Durumu : Antraknoz-yanıklık hastalığına karşı orta derecede toleranslı
Tavsiye Edilen Bölgeler : Orta Anadolu Bölgesi ve Geçit Bölgeleri ile benzer ekolojilere önerilmektedir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tescil Yılı: 1991
Çeşit sahibi kuruluş :Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü
Morfolojik Özellikleri : Bitki boyu 40 cm, dik gelişme tabiatında, ilk bakla yüksekliği 18cm, dal sayısı 2-3 adet
Tarımsal Özellikleri : Olgunlaşma gün sayısı 110-115 gün, bakla dökme problemi yok, erkenci, makinalı hasada uygun
Verim Özellikleri : Verim 150-200 kg/da
Teknolojik Özellikleri : Taneleri krem renginde koç başı tipinde,100 tane ağırlığı 44-46 gr, %19'u 9 , % 69'u 8 mm ve %12'si 8 nolu elek üzerinde kalmaktadır. Protein oranı %24.
Hastalık ve Zararlı Durumu : Antraknoz-yanıklık hastalığına karşı orta derecede toleranslı
Tavsiye Edilen Bölgeler : Orta Anadolu Bölgesi ve geçit bölgeleri ile benzer ekolojilere önerilmektedir.
-------------------------------------------------------------------------------------

Tescil Yılı :2006
Çeşit Sahibi Kuruluş : Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü
Morfolojik Özellikleri : Bitki boyu 30-35 cm, ilk bakla yüksekliği 15-17 cm, dik gelişme tabiatında, ortalama dal sayısı 3-4 adet olan bir çeşittir.
Tarımsal Özellikleri : Olgunlaşma gün sayısı 100-110 gün, erkenci, kurağa ve yatmaya dayanıklı, tane dökme problemi yok, makinalı hasada uygun.
Verim Özellikleri : Verimi 140-180 kg/da
Teknolojik Özellikleri : Taneleri açık krem renginde ve koç başı tipinde,100 tane ağırlığı 50-53 g, elek analizi ise % 55'i oranında 9 mm, % 40'I 8 mm elek üzerinde kalmıştır. Yaş pişme süresi 85 dakika
Hastalık ve Zararlı Durumu : Antraknoz-yanıklık hastalığına karşı orta derecede toleranslı
Tavsiye Edilen Bölgeler : Orta Anadolu ve Geçit Bölgeleri
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ER 99

Tescil Yılı : 1999
Çeşit Sahibi Kuruluş : Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü
Morfolojik Özellikleri : Bitki boyu 30-35 cm, dik gelişme tabiatında, bitkide ortalama dal sayısı 3-4 adet
Tarımsal Özellikleri : Olgunlaşma gün sayısı 100-110 gün, erkenci, kurağa ve yatmaya dayanıklı, tane dökme problemi yok, makinalı hasada uygun
Verim Özellikleri : Verim 160-200 kg/da
Teknolojik Özellikleri : Taneler krem renginde, koç başı tipinde, 100 tane ağırlığı 47-48 g, elek analizinde % 36,5'i 9 mm, % 62,5 'i 8 mm elek üzerinde kalmıştır. Yaş pişme süresi 95 dakika
Hastalık ve Zararlı Durumu : Antraknoz-yanıklık hastalığına toleranslı
Tavsiye Edilen Bölgeler : Orta Anadolu ve Geçit Bölgeleri
Tescil Yılı: 1999
Çeşit sahibi kuruluş :Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü
Morfolojik Özellikleri : Basit yapraklı, bitki boyu 30-35 cm, ilk bakla yüksekliği 16-18 cm, dik gelişme tabiatında, ortalama dal sayısı 3-4 adet
Tarımsal Özellikleri : Olgunlaşma gün sayısı 90-100 gün, erkenci, kurağa ve yatmaya dayanıklı, tane dökme problemi yok, makinalı hasada uygun
Verim Özellikleri : Verimi 145-200 kg/da
Teknolojik Özellikleri : Taneleri krem renginde ve koç başı tipinde,100 tane ağırlığı 50-52 g, elek analizi ise % 31'i 9, % 55'i 8mm ve % 14'ü 7 mm elek üzerinde kalmıştır. Yaş pişme süresi 97 dakika.
Hastalık ve Zararlı Durumu : Antraknoz-yanıklık hastalığına karşı orta derecede toleranslı
Tavsiye Edilen Bölgeler : İç Anadolu ve Geçit bölgelerine önerilmekle birlikte farklı "yaprak tipine (geniş yaprak) sahip olduğundan daha çok taban suyu yüksek ve yağışın fazla olduğu yerlere ekimi uygun görülmektedir.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GÖKÇE NOHUT

Tescil Yılı : 1997
Çeşit Sahibi Kuruluş :Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü
Morfolojik Özellikleri : Bitki boyu 30-35 cm, dik gelişme tabiatında, bitkide ortalama dal sayısı 3-4 adet
Tarımsal Özellikleri : Olgunlaşma gün sayısı 105-110 gün, erkenci, kurağa ve yatmaya dayanıklı, tane dökme problemi yok, makinalı hasada uygun
Verim Özellikleri : Verim 150-200 kg/da
Teknolojik Özellikleri : Taneler krem renginde, koç başı tipinde, 100 tane ağırlığı 45-47 g, yaş pişme süresi 50-62 dakika, elek analizinde % 55, 9'u 8mm, % 40 7 mm elek üzerinde kalmıştır.
Hastalık ve Zararlı Durumu : Antraknoz-yanıklık hastalığına toleranslı
Tavsiye Edilen Bölgeler : Orta Anadolu ve Geçit Bölgeleri
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yaşa 05 Nohut Çeşidi
Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından 2005 yılında tescil ettirilmiştir. Nohut tarımının yapıldığı tüm alanlar için önerilmektedir. Seleksiyonla ıslah edilmiştir.
Morfolojik Özellikleri:
- Gelişme Şekli: Dik
- Bitki Boyu: 30-45 cm
- İlk Bakla Yüksekliği:12-20
- Çiçek rengi: Beyaz
- Meyvede tane sayısı:1-2
- Bitkide Bakla sayısı:24-30
- Tane Tipi: Koçbaşı
- Tane rengi: Açık bej
- 100 tane ağırlığı: 35.0-45 gr.
Tarımsal Özellikleri:
- Hasat olum süresi: 100-105 gün
- Bakla açılma: Yok
- Harman Olma Kabiliyeti: Çok iyi
- --------------------------------------------------------------------------------------
DİYAR-95
Nohut (Cicer arietinum L.)
Tescil Yılı 1995
Islah Edildiği Yer ve Yılı Diyarbakır – 1992
Çeşit Sahibi Kuruluş GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi
Islahçı Kuruluş GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi
Islah Yöntemi Seleksiyon
Morfolojik Özellikler
1. Bitki Boyu : 50-75 cm
2. İlk Bakla Yüksekliği : 33-42 cm
3. Bitkide Bakla Sayısı : 19-28 adet
4. Baklada Tane Sayısı : 1,7 adet
5. Bitki Büyüme Şekli : Dik
6. Çiçeklenme Gün Sayısı : 145-158 gün (Kışlık ekim)
7. Fizyolojik Olum Gün Sayısı : 182-204 gün (Kışlık ekim)
Tane Özellikleri
1.100 Tane Ağırlığı : 40-45 g
2.Tane Rengi : Krem
3.Tane Tipi : Koçbaşı
Teknolojik Özellikleri
1. Su Alma Kapasitesi(g/tane) : 0,448
2. Şişme Kapasitesi (ml/tane) : 0,47
3. Su Alma İndeksi (%) : 1,076
4. Şişme İndeksi (%) : 2,34
5. Elek Değerleri (%) : 9 mm’likte 27,2
8 mm’likte 62,7
Tarımsal Özellikleri Tescil Denemelerindeki;
Ortalama Verim Potansiyeli : 150-200 kg/da
Hastalık Durumu Tescil denemeleri süresince hastalık görülmemiştir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
İLC482
İLC 482 (GÜNEY SARISI)
Nohut (Cicer arietinum L.)
Tescil Yılı 1986
Islah Edildiği Yer ve Yılı Diyarbakır – 1983
Çeşit Sahibi Kuruluş GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi
Islahçı Kuruluş GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi
Islah Yöntemi İntrodüksiyon
Morfolojik Özellikler
1.Bitki Boyu : 40-45 cm
2.İlk Bakla Yüksekliği : 20-26 cm
3.Bitkide Bakla Sayısı : 17-27 adet
4.Baklada Tane Sayısı : 1-1,5 adet
5.Bitki Büyüme Şekli : Yarı Yatık
6.Çiçeklenme Gün Sayısı : 140-156 gün (Kışlık ekim)
7.Fizyolojik Olum Gün Sayısı : 170-190 gün (Kışlık ekim)
Tane Özellikleri
1.100 Tane Ağırlığı : 28-31 g
2.Tane Rengi : Krem
3.Tane Tipi : Koçbaşı
Teknolojik Özellikleri
1.Su Alma Kapasitesi(g/tane) : 0,348
2.Şişme Kapasitesi (ml/tane) : 0,36
3.Su Alma İndeksi (%) : 1,165
4.Şişme İndeksi (%) : 2,55
5.Elek Değerleri (%) : 8 mm’likte 7,7
7 mm’likte 67,1
Tarımsal Özellikleri Tescil Denemelerindeki;
Ortalama Verim Potansiyeli : 166-200kg/da
Hastalık Durumu Tescil denemeleri süresince hastalık görülmemiştir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HİSAR KIRMIZI NOHUT
Hisar leblebilik nohut çeşidi 2008 yılında melezleme ile ıslah edilmiş bir çeşittir. Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsüne ait bir çeşittir. Verim düzeyi iklim ve toprak yapısına göre değişmekle birlikte 94 – 134 kg/da arasında değişmektedir. Mibzerle yapılacak ekimde dekara atılacak tohum miktarı nohudun tane iriliğine göre farklılık göstermekte olup, Hisar çeşidi için 10,0-12,0 kg/da olarak tavsiye edilir. Mibzerle ekimde sıra arası, ot kontrolü çapa makinesi ile yapılacaksa 45 cm, elle yapılacaksa 30-35 cm, ekim derinliği 5-6 cm olmalıdır.
Morfolojik Özellikleri:
- Gelişme Şekli: Dik
- Bitki Boyu: 41-48 cm.
- İlk Bakla Yüksekliği:21-26
- Çiçek rengi: Beyaz
- Meyvede tane sayısı:1-2
- Bitkide Bakla sayısı:24-30
- Tane Tipi: Orta Koçbaşı
- Tane rengi: Kızıl Kahve
- 100 tane ağ.: 41,2-47,3 gr.
Ekim tarihinden itibaren 95 – 105 gün içerisinde hasat olumuna gelmektedir. Kuruduğunda bakla açılması yapmamaktadır. Harman olma kaabiliyeti iyi olan bir nohut çeşididir. Ülkemizde leblebilik nohut tarımının yapıldığı tüm bölgelere önerilmektedir. Antraknoz hastalığına dayanıklı olup kök ve solgunluk hastalıklarına toleranslıdır.
Kalite Özellikleri:
- Su alma kapasitesi: 0.46
- Protein Oranı: %19,8-22,8
- Şişme kapasitesi: 0,26
- Ortalama Elek Analizi: 7.9-8.3 mm.
- -------------------------------------------------------------------------------------------
- ÇAGATAY NOHUT
HASTALIKLARA DAYANIM
Bölgemizde çiçeklenme döneminde görülen yağışlardan dolayı oluşan Antraknoz hastalığına karşı toleranslıdır. |
|
DANE KALİTE ÖZELLİKLERİ |
Elek Yüzdesi | 8.52 |
Bin Dane ağırlığı |
415-490 gram
|
Su Alma Kapasitesi
|
0.42-0.45 g/tane
|
Su Alma İndexsi
|
0.955 -1.020
|
Pişme Süresi
|
70-87 dk
|
|
GENEL TARIMSAL ÖZELLİKLERİ |
Bitki boyu 45-60 cm, dik gelişen, makinalı tarıma uygun, açık bej tohum renginde, koçbaşı tohum şekli ve 1000 tane ağırlığı ortalama 470-500 g. arasındadır. Yaprakları diğer çeşitlere göre daha açık renklidir. İlk bakla yüksekliği 24-36 cm. dir.
Tarımsal Özellikleri: Yazlık bir çeşittir. Erken ekimlerde soğuğa dayanıklı değildir. Özellikle Karadeniz geçit ve iç kesimlerinde kolaylıkla yetiştirile bilinir. Diğer çeşitlere göre daha erkencidir. Taneleri açık renkli olan iri taneli ispanyol çeşitlere benzeyen çeşittir. Dekara 10-12 kg tohum hesabıyla ekim yapılmalıdır. Kuvvetli topraklarda fazla dallanır. Bitkide ortalama 15-26 arasında bakla oluşturmaktadır. Verim Özellikleri: Yüksek verimlidir. Bölge ortalaması 196 kg dekar-dır. Uygun şartlarda dekara 325 kg ürün alınabilir. 4 lokasyondan alınan değerlere göre kalitesi standartların üzerindedir.
Tavsiye Edilen Bölgeler: Karadeniz Bölgesininyüksek ve iç geçit yöreleriyle İç Anadolu bölgesinde yetiştirilebilir. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- |
|
|
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder