Sayın arkadaşlar Nohut ekme teknikleri,yöntemleri her bölgeye,iklime çeşide göre değişse de ve birde sizlerin uygulamaları vardır.
Ege sahil bölgeleri,Ak deniz sahil bölgeleri,Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ve çok geniş olmamakla Dağlar arasında sıkışmış vadi ve düzlüklerde ılıman iklim olan yerlerde nohutlar kışlık olarak ekilir.
Aralık,Ocak aylarında burada iklim erken ekime müsaittir.çünkü yılda iki ürün alınabilen bölgelerdir genellikle.
Bu bölgelerde nohut ekim aralıkları 20 cm çok nadir olarak uygulanır.
Genelde 35-45-70 cm aralıklarla ekilir.Tohum miktarı 1000 m2 üzerinden 8-10 kğ uygulanır.
Bu ekim şekli Marmara ve kısmen Konya bölgelerinde küçük alanlarda da uygulanır.
Sıra üzeri tohum aralığı 4-8 cm dir yaklaşık olarak.
Karasal iklimde yani İç Anadolu ,Marmara ,Doğu Anadolu da ve kısmen Karadeniz de nohut ekimleri mart-nisan ve mayıs aylarında yapılır.
Rakım 1000 m den yüksek olan yerlerde Nisan ortası ve Mayıs ayı içinde ekim yapılır.yükselti erken ekime engeldir.Bu bölgelerde genelde 14-20 cm aralıkla ekim yapılıyor. Sıra üzeri gelişi güzel ardışık olarak atılıyor.
Karasal iklimde erken ekim,kışlık ekim kazançlı değildir.Nohut yeşil aksamı eksi derecelere dayanır.
(Yani soğuklardan kısmen zarar görür) -15 dereceye kadar dayanabilir.Bu dayanım erken ekime kışlık ekime ve yüksek verime etki etmez.
Böyle ekim yapmak, ekilecek çeşidin yetişme gün sayısını çok iyi bilmelidir.Aksi halde zararı çok olur.
Ülkemizde verim potansiyeli 30 kğ 480 kğ arasındadır.Toprak tahlili şarttır gübrelemede.
Ülkemizde kışlık nohut çeşidi yoktur.Yeşil aksam olarak kışlık denemeleri ve dayanımları veya fısıltıları kesinlikle doğru değil ve yanlıştır.
Bilim çiçeği ve yaprağı nohut da çözmeden bu mümkün değildir şuan itibariyle...İnce çizgiyi bulmadan kışlık nohut tam anlamıyla zor...
saygılarımla....
Ay tarım Yusuf Uludağ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder